Sirkka Ikäläisen testamenttihanke

(Päivitetty 15.2.2021) 

Keiteleen kunnassa Sirkka Ikäläisen testamenttihanke tukee ikäihmisten kotona asumista, osallisuutta ja toimintakykyä. Toiminnot ja etuudet koskevat yli 75-vuotiaita keiteleläisiä. Hanketta toteutetaan yhteistyössä paikallisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin kanssa. 

Tarkemmat tiedot hankkeen sisällöstä löydät palvelupaketista.

IMG-20200720-WA0007.jpg

Testamenttihankkeen etuuksia ovat:

 • vuotuinen avustussumma (120 e) kotitöihin

 • jalkahoitopalveluetu (20 e alennusta kolme kertaa vuodessa)

 • ulkoiluapua (kysy lisää puh. 040 147 5911 / Anna-Mari)

 • veloituksetta kävelysauvat, kenkien liukuesteet, liukuestesukat, lonkkasuojat ja jumppakuminauhoja.

 • kirjaston kotiinkuljetuspalvelu  

 • kansalaisopiston kurssin tuki 20 € lukuvuodessa

 • kotihoidon fysioterapeutin ilmainen ennaltaehkäisevä kotikäynti. Käynnillä käydään läpi mm. testamentin etuuksia ja kunnan palveluita, saat ohjausta toimintakyvyn ylläpitämiseen ja voimme yrittää ratkoa arjen ongelmiasi. Pyydä käyntiä puh. 040 147 5911. 

 • omaishoidettaville tarjotaan ilmaista kuntoutusta resurssien mukaan

 • liikenne: 10e hintaan bussikuljetuksia Kuopioon! Nämä ovat omatoimisia matkoja. (Korona-aikaan bussikuljetuksia ei ole) Voit toivoa mieluista ajankohtaa kyydin järjestykselle. Kyytejä on n. 2-4 kertaa vuodessa. Kutsutaksiliikennetä on pyritty kehittämään hankkeen myötä syrjäkyliltä kirkonkylälle kulkemisen helpottamiseksi. 

 • lisäksi kaatumisten ehkäisyksi kotiin voidaan asennettaa mm. jarruteippiä  ja villasukkiin tehdään SockStop-aineella jarrupohjia.

 

20200302_121738.jpg

Tule mukaan toimintaan! Myös innokkaat vapaaehtoistoimijat ovat tervetulleita auttamaan tapahtumien toteuttamisessa. Keiteleen eläkeläisyhdistykset ovat mukana esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä. 

Testamenttihankkeen piiriin kuuluville lähetetään ajoittain tietoa tapahtumista ja etuuksista kirjeitse. Säännöllisistä toiminnoista pyritään informoimaan ahkerasti.

Testamenttihanketoimintaa kehitetään jatkuvasti. Mikäli sinulla on ideoita tai kysyttävää, otathan rohkeasti yhteyttä hankkeen palvelusihteeriin tai kotihoidon fysioterapeuttiin!

Voit seurata testamenttihankkeen toimintoja myös kunnan Facebookin ja Instagram-tilin (@keiteleenkunta) kautta!

HUOM! Koronaepidemia on muuttanut viriketoiminnan sekä ulkoiluavun järjestelyjä! Seuraa kunnan tiedotusta ja kysy tarvittaessa lisää hankkeen työntekijöiltä. 

Voimaa vanhuuteen

Keiteleen kunta oli Voimaa vanhuuteen -hankkeen kärkikuntana vuoteen 2018 saakka. Tämän hankkeen tarkoituksena on lisätä toimintakykyisiä vuosia, vahvistaa toimintakykyä ja terveyttä liikunnan avulla. Tässä ohjeita kotijumppaan ja kaatumisen ehkäisyyn ikäinstituutin ja UKK-instituutin tuottamana: kävely kevyemmäksi ja liikuntaohje !

Keiteleellä käytössä olevat Voimaa vanhuuteen -hyvät käytännöt:

 • Keskiviikkokävely klo 10 apteekin edestä joka keskiviikko. Lenkin päätteeksi apteekki tarjoaa vitamiinijuomat lenkkeilijöille.
 • Penkkilenkki, pituutta lenkillä yhteen suuntaan 285 metriä. Penkit ovat 25-110 metrin välein Ruustinna/Pehtoorin sekä vanhustentalojen välisellä hiekkatiellä sekä linja-autoaseman edustalla. Tarkoitus lenkissä on, että huonokuntoisemmallekin liikkujalle levähdyspaikkoja on tarpeeksi usein ja seuraava penkin sijainti on lenkkeilijällä selkeästi tiedossa.

  Penkkilenkki kuva.JPG

 

 • "Ulkoiluystäviä" on koulutettu 2019 keväällä 10 kappaletta! Ota yhteyttä, jos ulkoiluystävänä toimiminen kiinnostaa tai jos tarvitset ulkoiluystävää. Ulkoiluystävät ovat niitä ihmisiä varten, jotka tarvitsevat tukea tai turvaa ulkoilun onnistumiseksi. Ulkoiluystävätoiminta on maksutonta vapaaehtoistoimintaa.
 • Voimaa vanhuuteen- työhön liittyen on järjestetty erilaisia hyvinvointitapahtumia. Esimerkiksi senioreiden syysolympialaiset ja hyvinvointiaamut ovat osittain VV-työtä. 
 •  Hankkeen pyrkimyksenä on myös osallistaa järjestöjä ja vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Mikäli innostuit, otathan yhteyttä!

 

Keiteleen Voimaa vanhuuteen liikuttajaryhmä: liikunnanohjaaja Kalle Tenhunen (poissa kevääseen 2021, sijaisena Lotta Lindi) & kotihoidon fysioterapeutti Salla Isomäki

www.voimaavanhuuteen.fi

Huom! Heti keskustan tuntumassa sijaitseva "Ystävyydenpuisto" on loistava ulkoliikuntapaikka! Sieltä löydät ulkoliikuntavälineitä ja -laitteita. Ohjeita paikan hyödyntämiseen voit kysyä esimerkiksi fysioterapeutti Salla Isomäeltä, puh. 040 147 5911.

 

Ulkoiluystävätoiminta

"Hyvään vanhuuteen kuuluu mahdollisuus päästä ulos, hoitamaan asioita ja nauttimaan luonnosta. Kaikki eivät heikentyneen liikkumiskyvyn vuoksi pääse tai uskalla lähteä yksin ulos. Ulkona liikkumisen väheneminen lisää kotihoidon palvelujen tarvetta ja altistaa laitoshoidolle. Ulkoiluun ja liikkumiseen tulee kannustaa erityisesti niitä henkilöitä, joilla jo on liikkumiskyvyssä vaikeuksia." (Ikäinstituutti)

Ulkoiluystävä voi oman ehtimisensä mukaan auttaa ikääntynyttä ulkoilemaan. Apuna voi olla esimerkiksi kerran kuussa ja aina valitsemansa ajankohdan mukaan, sen verran kuin ehtii! Ulkoiluystävä valitaan vapaaehtoiselle ja ikääntyneelle kummankin toiveiden mukaan. Esimerkiksi ikääntynyt avustettava voi olla aivan naapurista, jottei vapaaehtoistoiminta kävisi työlääksi pitkien välimatkojen vuoksi.

Ulkoiluystäväksi voi alkaa kuka vain! Palveluvastaava Auri Neijonen (poissa vuoden 2020) ja kotihoidon fysioterapeutti ovat käyneet Ikäinstituutin Ulkoiluystäväkouluttajakoulutuksen. Näin ammattihenkilöt voivat ohjata ja opastaa ikäihmisten avustuksessa, esimerkiksi apuvälineiden suhteen. Tällöin ulkoiluystävällä on varmuutta tekemisessään. Lisäksi kunta palkitsee vapaaehtoisia!

Ulkoiluystäväkoulutuksia järjestetään tarpeen ja halukkaiden mukaan. Ilmoittaudu mukaan, puh 0401475911 / Anna-Mari Eskelinen. Yhdessä olemme enemmän!

 

20200302_121708.jpg

Kuvagalleria
Yhteystiedot

Anna-Mari Eskelinen

fysioterapeutti

Anne Tenhunen

palvelusihteeri