Koronapandemian vaikutukset Keiteleen kunnassa

Sivulle kerätään koronapandemian vaikutukset Keiteleen kunnan ja eri sidosryhmien palveluihin. Tietoja päivitetty 31.3.2022. 

Neuvontapuhelin koronavirukseen liittyviin kysymyksiin numerosta 017 171 031 ma-pe klo 8–11.

Muina aikoina soitettaessa numerosta on kuultavissa tiedote kuinka toimia. Huomioithan, että neuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Soita puhelimeen vain kerran ja jää odottamaan takaisinsoittoa, näin et ruuhkauta neuvontapuhelinta.

Kysterin tiedotteet koronaviruksesta ja rokotuksista (linkki).
Koronarokotusajan voi varata myös OmaKysteri -palvelusta, www.kysteri.fi (linkki).

Suosittelemme käyttämään kunnan julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa kasvomaskia. Maskisuositus on voimassa siis asioidessasi mm. kunnantoimistolla, kirjastolla ja muissa kunnan julkisissa tiloissa. Lisäksi maskisuositus koskee yleisötilaisuuksia, jotka järjestetään sisätiloissa sekä kunnan toimielinten kokouksia.

Suosittelemme kuntalaisille edelleen, että asiat pyritään ensisijaisesti hoitamaan puhelimitse, sähköpostitse tai viestein (chat ja / tai etäyhteyden avulla. Sovi tapaamisesta ennakkoon. Suorat numerot palvelevat. Katso https://www.keitele.fi/yhteystiedot

Kunnan vaihde p. 017 273 100 (arkisin klo 9-15). 

 

Keiteleen terveysasemalla on kasvomaskisuositus.
Maskia tulee käyttää asioidessa terveysasemalla. Ensisijaisesti asiakkaiden toivotaan käyttävän omaa suu-nenäsuojusta. Suojuksia on saatavilla niille, joilla ei omaa maskia ole.

 

Kasvomaskien noutopiste on kunnanvirastolla, infopisteessä, jossa kertakäyttöisiä kasvomaskeja on saatavilla 10 kappaleen nipuissa. Valtioneuvoston linjauksen mukaan kansalaiset hankkivat koronamaskinsa itse, mutta kuntien tulee huolehtia, että maskeja on ilmaiseksi saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille ihmisille. 

Asiointiliikenne

Asiointiliikenne toimii normaalisti. Tiedustelut AJP-Cargo Oy, p. 040 585 8556. Kutsutaksiliikennereitit

Asuntopalvelut

Asuntopalvelussa asiointi ja tiedustelut puhelimitse, viestein ja sähköpostitse. Sovithan tapaamisen ennakkoon. Ota yhteyttä anne.tenhunen@keitele.fi, p. 040 149 0717.

Eläinlääkintä 

Kunnaneläinlääkärit jatkavat toimintaansa toistaiseksi ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella, johon kuuluvat Tervo, Suonenjoki, Rautalampi, Vesanto, Pielavesi ja Keitele. Kiireettömien potilaiden hoito minimoidaan epidemia-aikana omistajien terveyden turvaamiseksi ja henkilökunnan turvaamiseksi tartunnoilta.

Huom! Akuutin eläinlääkäri resurssipulan takia osa päivystyksistä tullaan hoitamaan niin, että yksi eläinlääkäri päivystää koko yhteistoimialueella (Sisä-Savo, Keitele ja Pielavesi). Tämä saattaa luonnollisesti viivyttää eläinlääkärin paikalle pääsyä ja pieneläinten omistajille pidempää kuljetusmatkaa vastaanotolle.

Tiedote kunnaneläinlääkäreiltä 16.3.2020 (https://www.tervo.fi/elainlaakinta)

Esi- ja perusopetus

Ohjaavat periaatteet opetuksen järjestämisessä Nilakan yhtenäiskoulussa: Pyrimme mahdollisimman normaaliin lähiopetukseen huomioiden turvallisuus. Jos tartuntatapauksia alkaa ilmetä tai terveysviranomainen ennustaa riskin nousevan, otetaan lisää varotoimia asteittain käyttöön aina tarvittaessa etäopetusjärjestelyihin saakka. Tilanteesta ja järjestelyistä tiedotetaan koteja Wilman kautta.

Myös kouluissa ja oppilaitoksissa on vahva suositus käyttää maskia neljännestä vuosiluokasta alkaen. (päivitetty 4.1.2022). 

 • Maskisuositus koskee joukkoliikennettä ja koulukuljetuksissa neljäsluokkalaisia ja sitä vanhempia. 4. luokkalaisille ja sitä vanhemmille suositellaan maskin käyttöä myös opetuksen aikana. Kunta hankkii maskit oppilaille ( 2 -  4 kpl maskia / pvä). Koulu suunnittelee maskikäytänteet oppilaiden kanssa yhdessä, josta tiedotetaan myös vanhempia. Myös oppilaan ja vanhempien hankkimat kangasmaskit ovat hyväksyttyjä.
 

Kirjasto, omatoimikirjasto ja Talligalleria

Kirjastossa omatoimikirjasto  on avoinna ma-pe klo 7-22,  la-su 9-22. Asiakaspalveluajat ovat ma ja ke klo 12-19 ja ti, to ja pe klo 9-15. 
Talligalleria avoinna asiakaspalveluaikoina.  
Älä tule kirjastoon, jos sinulla on hengitysoireita tai olet muuten kuumeinen, flunssainen tai kipeä. 

Kunnanvirasto

Kunnanvirasto on avoinna normaalein aukioloajoin: ma klo 9-15.30, ti-pe klo 9-15. Vältämme edelleen kättelyä koronatilanteen takia. Ethän tule käymään flunssaisena / kuumeisena / kipeänä kunnanvirastolla! Sovi tapaamisesta ennakkoon. Henkilöstön suorat numerot palvelevat.

Kunnan kokoustilat

Kunnan kokoustilat (Kunnantoimisto, Metsätalo ja Keiteletalo / Lääkäritalo) ovat käytettävissä.  Pyydämme kokouksia ja tilaisuuksia järjestettäessä huomioimaan Avin antamat ohjeistukset yleisötapahtumien järjestämiseen liittyen. 

Liikunta-alueet

Liikunta-alueet ovat käytössä normaalisti tällä hetkellä. Keiteleen kunnan liikuntapaikoilla on voimassa maskinkäyttösuositus. Maskisuositus koskee ensisijaisesti yli 15-vuotiaita. Huomioi muutkin annetut hygieniaohjeet.

Liikuntapaikkojen osalta maskia suositellaan käytettäväksi:

 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.
 • Ulkoilmassa olevissa turnauksia ja tapahtumissa, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja.
 • Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomotiloissa.
 • Liikuntatilojen yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa.

Yleinen ohjeistus liikuntapaikkojen käyttäjille:

 • Harrastustoimintaan, harjoituksiin ja otteluihin saa osallistua vain terveenä ja täysin oireettomana.
 • Jokainen liikuntatilan käyttäjä pesee kädet liikuntatilaan saavuttaessa sekä liikuntatilasta poistuttaessa.
 • Ryhmän/seuran vastaavat huolehtivat oman ryhmän toiminnasta ja turvavälisuosituksista sekä pitää luetteloa vuorolle osallistujista.
 • Kaikkea turhaa ja ylimääräistä oleskelua harjoitustiloissa, pukutiloissa ja eteistiloissa on vältettävä.
 • Liikuntavaatteet puetaan mahdollisuuksien mukaan päälle jo kotona.
 • Alkulämmittelyt ja verryttelyt tehdään joko ulkona tai omalla varatulla vuorolla.
 • Harjoitusvuorolle saavutaan ja poistutaan ajallaan sekä vältetään turhaa oleskelua liikuntatiloissa.
 • Yhteisiä suihkutiloja ei suositella käytettäviksi.
 • Suosittelemme, että vanhemmat ja saattajat odottavat lapsia ulkona. Jos aikuiset kuitenkin liikkuvat sisätiloissa, heidän suositellaan käyttävän kasvomaskia.

 

Maaseutupalvelut ja lomitus

Luoteis-Savon maaseutupalveluiden vt. maataloussihteeri on tavattavissa Keiteleellä pääsääntöisesti keskiviikkoisin tai erikseen sovittaessa. Ota yhteyttä hanna-maria.laukkanen@kiuruvesi.fi, p. 040 485 6678.

Lomitusjärjestelyissä soitot numeroon 044 748 8488, palvelemme arkisin klo 9.00-15.00. Sydän-Savon lomituspalvelun hallinto tekee etätyötä Maaninkatalon ollessa suljettuna.

Nuorisotilat

Nuorisotilat ovat avoinna 2-3 iltaa viikossa tulevista 4.-luokkalaisista vanhempiin nuoriin. Tarkista vuorot ja kellonajat nuorisotyön some-kanavilta. Keiteleen nuokkari sijaitsee koulukeskuksella osoitteessa Koulutie 3-4. Ota yhteyttä veera.paakko@keitele.fi, 040 353 6870. Seuraa myös somessa!

Palveluasuminen

Pääsääntöisesti vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä voidaan toteuttaa hallitusti alla olevin ohjeistuksin:

 • Vierailulle voi tulla 1-3 läheistä kerrallaan.
 • Tapaamisesta sovitaan etukäteen. Läheiselle annetaan hyvät ohjeet turvalliseen vierailuun esimerkiksi puhelimitse ennen kuin hän tulee asukkaan luo.
 • Vierailulle tullaan vain terveenä ja oireettomana.
 • Läheinen huolehtii käsihygieniasta ja käyttää tapaamisen ajan kirurgista suunenäsuojusta.
 • Henkilökunta opastaa ja auttaa läheistä käsihygienian toteuttamisessa sekä suojainten käytössä, jos se on tarpeen.
 • Läheinen pitää 1-2 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan
 • Läheinen ei turhaan liikuskele yhteisissä tiloissa, vaan menee suoraan asukkaan omaan huoneeseen.

Läheisiä kannustetaan olemaan asiakkaaseen yhteydessä esimerkiksi puhelimella, etäyhteydellä, sähköpostilla tai kirjeellä. Kysy henkilöstöltä virtuaaliyhteyksiä.  Myös läheisten tapaamisia voidaan yhdistää ulkoiluun, kunhan riittävästä suojautumisesta (etäisyydet, suojaimet yms.) huolehditaan.

Palveluyhtiö Viisarit Oy

Päivystysnumerot ovat edelleen voimassa laitos- ja kiinteistöhuoltopalveluissa. Katso https://viisarit.fi/

Sovi tapaamisesta ennakkoon. 

Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonnassa asiointi ja tiedustelut puhelimitse, viestein ja sähköpostitse. Sovithan tapaamisen ennakkoon. Ota yhteyttä teemu.kaitala@keitele.fi, p. 040 846 1100. 

Sosiaalitoimisto 

Sosiaalitoimiston henkilöstö hoitaa tehtäviään etä- ja lähityönä, asiointiajat vain ajanvarauksella. Kun tarvitset sosiaalitoimen palveluja, ota yhteyttä: sosiaaliohjaaja Kaisa Marila p. 040 5235 821, sosiaaliohjaaja Hanna-Kaisa Harjula p. 040 7241975, sosiaalitoimen palvelusihteeri Päivi Rytkönen p. 0400 677 331, perusturvajohtaja Pirjo Rautio, p. 0400 546 070. KOTELO-ohjaaja on myös tavoitettavissa normaalisti. Ota yhteyttä jutta.hiltunen@keitele.fi, p. 044 282 5586.

Kotihoito

Kotihoidon palvelut ovat toiminnassa keskittyen välttämättömiin käynteihin, joilla turvataan asiakkaan kotona pärjääminen. Kotona asumisessa mahdollisuus hyödyntää tarpeen mukaan erilaisia tukipalveluja. Ikääntyneiden päivätoiminta on edelleen tauolla, mutta yhteisruokailu kerhohuoneella toteutetaan turvavälejä sekä hyvää käsihygieniaa noudattaen. Ota yhteyttä palveluvastaava Pirjo Qvick 040 4876272. 

Perheneuvola

Perheneuvolapalvelut toimivat normaalisti lähivastaanottopalveluina. Tarvitessasi perheneuvolapalveluja ole yhteydessä Nilakan kasvatus- ja perheneuvonnan sosiaalityöntekijään Sari Rytkönen, p. 040 177 9124 tai  sosiaalipsykologiin, Anni Jaakkola p. 050 478 5503.

Sosiaalipäivystys

Pohjois-Savon sosiaalipäivystyksen 24/7 suora päivystysnumero asiakkaille on 044 718 3930 (ei tekstiviestejä). Ollessamme kiireellisellä työtehtävällä, emme voi ottaa vastaan asiakaspuheluita. Jos tarvitset kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Terveyspalvelut

Keiteleen terveysasemalla on kasvomaskisuositus. Maskia tulee käyttää asioidessa terveysasemalla. Ensisijaisesti asiakkaiden toivotaan käyttävän omaa suu-nenäsuojusta. Suojuksia on saatavilla niille, joilla ei omaa maskia ole.

Terveysasemien palvelut toistaiseksi:

 • Vastaanottoaikoja annetaan normaalisti ja vastaanottoja voidaan pitää myös puhelimitse/videovastaanottona yli 70-vuotiaille ja muille koronariskiryhmään kuuluvilla. 
 • Laboratoriotutkimuksia varten suositellaan ajanvarausta
 • Päivystys toimii normaalisti, ennen päivystykseen hakeutumista on otettava yhteyttä puhelimitse lisäohjeiden saamiseksi.
 • Hengitystieinfektiopotilaiden kulku terveysasemille on ohjeistettu päivystyksen erillisistä ovista. (Ohjeet ulko-ovilla)

Vuodeosastoilla ei tällä hetkellä ole vierailurajoitusta, koronatilanteen ollessa rauhallinen, mutta vierailijoiden tulee huomioida edelleen hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit, eikä vuodeosastolle voi tulla, mikäli vierailijalla on hengitystieinfektion oireita. Henkilökunta antaa tähän liittyen tarkempia ohjeita.

Toistaiseksi hengitystieinfektiopotilaita tutkitaan Tervon, Keiteleen ja Pielaveden akuuttivastaanotoilla. Vesannon potilaat ohjataan joko Keiteleelle, Tervoon tai Pielavedelle. Tarpeen mukaan varaudutaan perustamaan erillinen ”korona-päivystys”, mikäli koronan suhteen tilanne pahenee.

Nilakan alueen hengitystieinfektioiden neuvontapuhelin

p. 017 171 031 palvelee ma-pe klo 8-11, sen jälkeen puhelut ohjautuvat automaattisesti päivystykseen klo 18 saakka. Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä kuntalaisia kehotetaan olemaan yhteydessä neuvontanumeroon, jotta terveyskeskuksen varsinainen päivystysnumero ei ruuhkautuisi.

Vammais- ja erityispalvelut 

Erityisryhmien päivätoiminta on toiminnassa arkisin. Myymälä on suljettu, mutta tilaustuotteita otetaan vastaan puhelimitse p. 040 758 4970.  

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksessa palataan normaaliin arkeen 18.5.2020 THL:n tai kulttuuri- ja opetusministeriön sivuilla ei erillistä ohjeistusta poikkeustilan päättymisen vaikutuksesta varhaiskasvatukseen. Näin ollen varhaiskasvatuksessa palataan normaaliin arkeen (huoltajat tervetulleita päiväkodin sisätiloihin, sairaan lapsen hoitoon tulemisesta käytetään aiemmin voimassa olleita käytäntöjä) Hyvää hygieniaa ylläpidämme jatkossakin totuttuun tapaan. (16.6.2020) 

 • Maskisuositus varhaiskasvatuksessa lasta hakiessa, mikäli lasta hakeva aikuinen käy sisätiloissa. (lisätty 3.12.2020)
 •  

Yhteispalvelupiste

KELA Kunnan yhteispalvelupiste palvelee mahdollisuuksien mukaan puhelinpalveluna p. 040 836 6879. Postitettavaksi jätettäviä lomakkeita voi jättää kunnanviraston edessä olevaan valkeaan postilaatikkoon, ja selvittää asiaa soittamalla. Lomakkeiden jakelu ym. muussa asiointia tarvitsevassa asiassa asiasta on sovittava puhelimitse. Kela ohjeistaa koronaviruksen takia asiakkaille asiointia palvelupisteen sijaan verkossa tai puhelimessa. https://kela.fi/korona

Ylijäämäruoan myyntiä jatketaan edelleen

Keiteleen kunnan ruokapalvelut myyvät tilanteen mukaan ylijäämäruokaa ResQClub -sovelluksen kautta. Voit ladata sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta.