Talligalleriassa: Kolme saarta - Hiidenmaalaisten näkemys kotisaarestaan

viro100.jpg
8.2.2018 9:00–1.3.2018 19:00

Viro 100 - Kolme saarta
Hiidenmaalaisten taitelijoiden näkemys kotisaarestaan.

Lainanpäivänä 8.2. klo 12-14 Talligalleriassa VIRO 100 -juhlanäyttelyn esittelyä kuvin ja sanoin.

Nnäyttely on jo toinen Viron hiidenmaalaisten taiteilijoiden esiintyminen Keiteleellä.  Kun edellinen kerta 2015 esitteli akvarellisti Lea Vaher Lundenin maalauksia, tällä kertaa Viro 100 tiimoilta astuvat esille modernistit. Kolmen taiteilijan työt heijastelevat erilaisia näkemyksiä kotisaarestaan.

Valev Sein (s.1964) on lopettanut Viron Taideakatemian 1990 ja toiminut sekä vapaana taiteilijana että taideakatemian opettajana. Viimeiset vuodet hän on vaikuttanut Hiidenmaalla, jossa on paikallisen taideyhdistyksen  ja gallerian “Neljä Nurkkaa”  vetäjä. Keiteleelle tuodut työt heijastavat hänen tuotannossaan hiidenmaalaista näkökulmaa, pyhiä puita, kotipihan maisemia ja pohdintaa taiteilijan identiteetistä. Teokset ovat valmistettu sekatekniikalla ja niissä yhdistetään kiintoisalla tavalla Viron kansallispuuta tammea perinteiseen maalaustekniikkaan. Suomalaista taitelijoista lähelle tulee Kuutti Lavosen työt.
Lisätietoja Valev Sein

Märten Kross ja Stina Murakas ovat vasta hiljattain siirtyneet Tallinnasta Hiidenmaalle. Märtenin sukulaistalosta on muotoutumassa  taiteilijakylän sydän, joka avautuu vierailijoille, taiteilijakotina, residenssitiloina ja kurssipaikkana. Tunnetuksi se on tullut jo Kassarin kitaramusiikki festivaalista, joka järjestetään seuraavan kerran kesällä 2018.

Märten Kross on tunnetun virolaisen kulttuuriperheen kasvatti ja monilahjakkuus, joka on toiminut niin musiikin, kuvataiteen, elokuvien ja kirjallisuuden parissa. Mielenkiintoinen ulottuvuus hänen toiminnassaan on ollut osallistuminen kiinteistöjen kehittämiseen. Vu onna 2005 yksi tällainen hanke sai valtion vuotuisen palkinnon. Märten Kross on saanut taiteilijakoulutuksensa Yhdysvalloissa, Virossa ja Englannissa. Hänen toimintansa on kansainvälistä ja monialaista.

Stina Murakas on käynyt pitkän tien taiteilijaksi. Teatteri veti puoleensa jo varhain ja hän aloitti uransa Estonia teatterin somistamossa. Perhe ja pienet lapset veivät kuitenkin mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun tuossa vaiheessa. Rohkeana hän suoritti ylioppilas- tutkinnon 34-vuotiaana ja lähti opiskelemaan Viron Taideakatemiaan, jossa löysi omimman ilmaisun akryylivärien kautta. Hänelle taide on jatkuvaa pohdiskelua, oman identiteetin muokkaamista ja ympäristön virikkeiden sulauttamista omaan persoonaan ja taiteeseen.

Taidenäyttely Kolme saarta on osa Viro 100 tapahtumaa Pielavedellä ja keiteleellä. Pielaveden näyttely pureutuu virolaisen kulttuurin ydinkohtiin ja Keiteleen näyttely puolestaan heijastelee yksittäisten virolaisten näkemystä omasta maastaan kansallisena ja kansainvälisenä ilmiönä.

Tapahtuman järjestäjä
Saarelan kulttuuriyhdistys
kuraattori Elina Aro
040 708 3302