Sirkka Ikäläisen testamenttihanke

(Päivitetty 9.6.2020) 

Sirkka Ikäläisen testamenttihanke tukee ikäihmisten kotona asumista, osallisuutta ja toimintakykyä. Toiminnot ja etuudet koskevat yli 75-vuotiaita keiteleläisiä. Hanketta toteutetaan yhteistyössä paikallisten palveluntuottajien ja kolmannen sektorin kanssa. 

Tarkemmat tiedot hankkeen sisällöstä löydät palvelupaketista. 

Testamenttihankkeen etuuksia ovat muun muassa:

 • vuotuinen avustussumma (120 e) kotitöihin

 • jalkahoitopalveluetu (20 euroa alennusta kolme kertaa vuodessa)

 • ulkoiluapua (kysy lisää puh. 0401475911)

 • veloituksetta kävelysauvat, kenkien liukuesteet, liukuestesukat sekä lonkkasuojat.

 • lisäksi jumppakuminauhoja voi pyytää fysioterapeutilta veloituksetta

 • tarvittaessa asennetaan kotiin jarruteippiä  ja villasukkiin tehdään SockStop-aineella jarrupohjia

 • kirjaston kotiinkuljetuspalvelu  

 • kotihoidon fysioterapeutin ilmainen ennaltaehkäisevä kotikäynti

 • omaishoidettaville tarjotaan ilmaista kuntoutusta resurssien mukaan

 • liikenne: puolivuosittain 10e hintaan bussikuljetuksia Kuopioon (omatoimisia matkoja). Kutsutaksiliikennetä on pyritty kehittämään hankkeen myötä syrjäkyliltä kirkonkylälle kulkemisen helpottamiseksi. 

 

20200302_121738.jpg

Tule mukaan toimintaan! Myös innokkaat vapaaehtoistoimijat ovat tervetulleita auttamaan tapahtumien toteuttamisessa. Keiteleen eläkeläisyhdistykset ovat mukana esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä. 

Testamenttihankkeen piiriin kuuluville lähetetään ajoittain tietoa tapahtumista ja etuuksista kirjeitse. Säännöllisistä toiminnoista pyritään infoamaan ahkerasti. Saatavilla on mm. tämä vihkonen.

Testamenttihanketoimintaa kehitetään jatkuvasti. Mikäli sinulla on ideoita tai kysyttävää, otathan rohkeasti yhteyttä hankkeen työntekijöihin; palvelusihteeriin tai kotihoidon fysioterapeuttiin!

Voit seurata testamenttihankkeen toimintoja myös kunnan Facebookin ja Instagram-tilin (@keiteleenkunta) kautta!

HUOM! Kevään 2020 koronaepidemia on muuttanut viriketoiminnan sekä ulkoiluavun järjestelyjä! Seuraa kunnan tiedotusta.

Voimaa vanhuuteen

Keiteleen kunta oli Voimaa vanhuuteen -hankkeen kärkikuntana vuoteen 2018 saakka. Tämän hankkeen tarkoituksena on lisätä toimintakykyisiä vuosia, vahvistaa toimintakykyä ja terveyttä liikunnan avulla. Tässä ohjeita kotijumppaan ja kaatumisen ehkäisyyn ikäinstituutin ja UKK-instituutin tuottamana: kävely kevyemmäksi ja liikuntaohje !

Keiteleellä käytössä olevat Voimaa vanhuuteen -hyvät käytännöt:

 • Keskiviikkokävely klo 10 apteekin edestä joka keskiviikko. Lenkin päätteeksi apteekki tarjoaa vitamiinijuomat lenkkeilijöille. (Tauolla keväällä/kesällä 2020 koronaepidemian vuoksi).
 • Penkkilenkki, pituutta lenkillä yhteen suuntaan 285 metriä. Penkit ovat 25-110 metrin välein Ruustinna/Pehtoorin sekä vanhustentalojen välisellä hiekkatiellä sekä linja-autoaseman edustalla. Tarkoitus lenkissä on, että huonokuntoisemmallekin liikkujalle levähdyspaikkoja on tarpeeksi usein ja seuraava penkin sijainti on lenkkeilijällä selkeästi tiedossa.

  Penkkilenkki kuva.JPG

 

 • "Ulkoiluystäviä" on koulutettu 2019 keväällä 10 kappaletta! Ota yhteyttä, jos ulkoiluystävänä toimiminen kiinnostaa tai jos tarvitset ulkoiluystävää. Ulkoiluystävät ovat niitä ihmisiä varten, jotka tarvitsevat tukea tai turvaa ulkoilun onnistumiseksi. Ulkoiluystävätoiminta on maksutonta vapaaehtoistoimintaa.
 • Voimaa vanhuuteen- työhön liittyen on järjestetty erilaisia hyvinvointitapahtumia. Esimerkiksi senioreiden syysolympialaiset ja hyvinvointiaamut ovat osittain VV-työtä. 

 

Huomio Ystävyydenpuiston loistava ulkoliikuntapaikka - ohjeita paikan hyödyntämiseen voit kysyä esimerkiksi Salla Isomäeltä, puh. 0401475911.

Hankkeen pyrkimyksenä on myös osallistaa järjestöjä ja vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Mikäli innostuit, otathan yhteyttä!

Keiteleen Voimaa vanhuuteen liikuttajaryhmä: liikunnanohjaaja Kalle Tenhunen (poissa kevääseen 2021) & kotihoidon fysioterapeutti Salla Isomäki

www.voimaavanhuuteen.fi

 

Ulkoiluystävätoiminta

"Hyvään vanhuuteen kuuluu mahdollisuus päästä ulos, hoitamaan asioita ja nauttimaan luonnosta. Kaikki eivät heikentyneen liikkumiskyvyn vuoksi pääse tai uskalla lähteä yksin ulos. Ulkona liikkumisen väheneminen lisää kotihoidon palvelujen tarvetta ja altistaa laitoshoidolle. Ulkoiluun ja liikkumiseen tulee kannustaa erityisesti niitä henkilöitä, joilla jo on liikkumiskyvyssä vaikeuksia." (Ikäinstituutti)

Ulkoiluystävä voi oman ehtimisensä mukaan auttaa ikääntynyttä ulkoilemaan. Apuna voi olla esimerkiksi kerran kuussa ja aina valitsemansa ajankohdan mukaan, sen verran kuin ehtii! Ulkoiluystävä valitaan vapaaehtoiselle ja ikääntyneelle kummankin toiveiden mukaan. Esimerkiksi ikääntynyt avustettava voi olla aivan naapurista, jottei vapaaehtoistoiminta kävisi työlääksi pitkien välimatkojen vuoksi.

Ulkoiluystäväksi voi alkaa kuka vain! Palveluvastaava Auri Neijonen (poissa vuoden 2020) ja kotihoidon fysioterapeutti Salla Isomäki ovat käyneet Ikäinstituutin Ulkoiluystäväkouluttajakoulutuksen. Näin ammattihenkilöt voivat ohjata ja opastaa ikäihmisten avustuksessa, esimerkiksi apuvälineiden suhteen. Tällöin ulkoiluystävällä on varmuutta tekemisessään. Lisäksi kunta palkitsee vapaaehtoisia!

Ulkoiluystäväkoulutuksia järjestetään tarpeen ja halukkaiden mukaan. Ilmoittaudu mukaan, puh 0401475911 / Salla Isomäki. Yhdessä olemme enemmän!

 

20200302_121708.jpg

Kuvagalleria