Koronapandemian vaikutukset ja valtioneuvoston linjaukset Keiteleen kunnan toimintaan

Päivitetty 1.4.2020 klo 11.08

Tähän listaan on kerätty koronapandemian vaikutukset Keiteleen kunnan eri palveluihin. Listaa täydennetään ja päivitetään tilanteen muuttuessa. 

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti ja koronatilanteen johdosta siirrymme etätyöhön niiden henkilöiden osalta, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Pyydämme asioimaan puhelimitse, viestillä tai sähköpostilla. Suorat numerot toimivat normaalisti. Katsohttps://www.keitele.fi/yhteystiedot

 

Asiointiapu - Neuvontanumero  ikääntyneille

Keiteleen kunta on avannut neuvontanumeron ikääntyneille (70 vuotta ja yli). Keiteleen kunnan neuvontanumeroon voi olla yhteydessä, jos tarvitsee apua esim. arjen kauppa- tai apteekkiasioihin, eikä ole ennestään kotihoidon asiakkaita. Neuvontaa annetaan arkisin klo 9 – 15 välisenä aikana numerosta 017 273100.

 

Vapaaehtoisia kaivataan! Olisiko sinun mahdollista toimia kauppa-asioinnin apuna riskiryhmäläisille? Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi kunnan palvelunumeroon 017 273 100 (ma-pe klo 9-15)

 

Asiointiliikenne toimii kesäaikataulujen mukaan. Tiedustelut AJP-Cargo Oy, p. 040 521 8648.

 

Kunnanvirasto
Kunnanvirasto on suljettu 13.5.2020 saakka. Kaikki asiointi pyritään hoitamaan puhelimitse, sähköpostitse tai viestein (chat ja/tai etäyhteyden) avulla. Suorat numerot palvelevat. Kunnan vaihde toimii infonumerona arkisin 9-15 p. 017 273 100. https://www.keitele.fi/yhteystiedot

 

Asuntopalvelut

Asuntopalvelussa asiointi ja tiedustelut puhelimitse, viestein ja sähköpostitse. Ota yhteyttä anne.tenhunen@keitele.fi, p. 040 149 0717.

 

Rakennusvalvonta

Rakennusvalvonnassa asiointi ja tiedustelut puhelimitse, viestein ja sähköpostitse. Ota yhteyttä teemu.kaitala@keitele.fi, p. 040 846 1100.

 

Perusopetus
Koulun tilat on suljettu 13.5.2020 saakka ja lähiopetus on keskeytetty lukuun ottamatta kouluissa järjestettävää esi-3 -luokkien lähiopetusta niiden lasten vanhemmille, jotka ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla (viikot 12 ja 13). Kaikkien esi-9 -luokkien oppilaiden etäopetus on saatu järjestymään viikon 13 alusta ja heihin ollaan yhteydessä lähtökohtaisesti joka oppitunti. Koulu tiedottaa oppilaita ja huoltajia Wilman ja Peda.netin kautta.

 

Etäopetuksessa olevien lasten perheisiin on mahdollista saada eväspaketti. Tästä viestitään Wilmassa. Eväspaketit ovat jaossa keskiviikkona 1.4 ja 8.4. 

 

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus ja sen yhteydessä järjestettävä esiopetus järjestetään edelleen. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Lasten koteihin on lähetetty tarkempia ohjeita Daisyn kautta. Varhaiskasvatus jakaa Instagram-tilillään @Keiteleenvarhaiskasvatus vinkkejä kotipuuhasteluihin lasten kanssa.

 

Terveyspalvelut

Terveyskeskuksen toiminta muuttuu koronaepidemian ajaksi. Kaikkea kiireetöntä toimintaa tarvittaessa vähennetään, siirretään myöhemmäksi tai hoidetaan vaihtoehtoisin menetelmin, esim. puhelimitse. Katso tarkemmat tiedot https://www.psshp.fi/web/kysteri/nilakka/keitele

 

Nilakan alueen terveyskeskuksen KORONA-NEUVONTAPUHELIN 017 171 031 palvelee ma-to 8-16 ja pe 8-15. Alueen asukkaiden toivotaan ottavan yhteyttä tähän numeroon kaikissa hengitystietulehduskysymyksissä, jottei akuuttivastaanottojen puhelinlinjat tukkeudu.

 

Vastaanottotoiminta Keiteleellä ma-to kello 08:00 – 16:00, perjantaisin kello 08:00 – 15:00. Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse omahoitajan kautta 017 171 121 (etelä), 017 717 144 (pohjoinen), 017 171 130 (päivystystapaukset).

Hengitystieinfektiopotilaiden tulee kulkea terveysaseman ambulanssioven kautta. Odota ovella, soita ovikelloa tai puhelimella 017-171 130, jolloin hoitaja tulee ovelle vastaan. Korona-virusnäytteitä voidaan ottaa nyt Keiteleen terveysasemalla.

 

Keiteleen terveysasema

 

Sosiaalipalvelut
Kunnan asukkaiden välttämätön toimeentulo ja huolenpito varmistetaan myös poikkeusoloissa. Hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset avopalvelut turvataan. Fyysistä asiointia kuitenkin rajoitetaan vallitsevan tilanteen vuoksi.

 

Sosiaalitoimiston henkilöstö hoitaa tehtäviään pääosin etätyönä, asiointiajat vain ajanvarauksella. Kun tarvitset sosiaalitoimen palveluja, ota yhteyttä: perusturvajohtaja Pirjo Rautio, p. 0400 546 070, sosiaalityöntekijä Auli Karhunen p. 040 5235 821, sosiaalitoimen palvelusihteeri Päivi Rytkönen p. 0400 677 331.

 

Kotihoidon palvelut ovat toiminnassa keskittyen välttämättömiin käynteihin. Ota yhteyttä palveluohjaaja Susanna Suomela p. 040 551 9651.

 

Perheneuvolapalvelut toimivat etänä puhelimitse sekä videoneuvotteluin. Samoin Coronaria Tietotaidon palvelut perheneuvolaan päin ovat etäpalveluina. Kela on suosittanut terapioidensa osalta läsnäkuntoutuksen keskeyttämistä ja kuntoutuksen toteuttamista etäkuntoutuksena, jos se on mahdollista. Kiireettömät asiakasajat siirretään tai hoidetaan etänä asiakkaiden kanssa järjestelyt yhdessä sopien. Ota yhteyttä sari.rytkonen@keitele.fi, 040177 9124.

 

Vammais- ja erityispalvelut 

Erityisryhmien työ- ja päivätoiminta on suljettu. Kuntouttava työtoiminta on pääosin keskeytetty. Vanhusten päivätoiminta ja yhteisruokailut on suljettu. 

 

KOTELO-toimipisteet ovat toistaiseksi suljettu. Kotelo-ohjaajat ovat kuitenkin tavoitettavissa ja neuvovat ja ohjaavat asiakkaita puhelimitse, viestein ja sähköpostitse. Ota yhteyttä jutta.hiltunen@keitele.fi, p. 044282 5586.

 

Palvelutaloihin on asetettu vierailukielto, jota noudatetaan joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta hallituksen linjauksia noudattaen. Palvelutaloissa huolehditaan tehostetusti hygieniasta THL:n ohjeiden mukaisesti.

 

Pohjois-Savon sosiaalipäivystyksen 24/7 suora päivystysnumero asiakkaille on 044 718 3930 (ei tekstiviestejä). Ollessamme kiireellisellä työtehtävällä, emme voi ottaa vastaan asiakaspuheluita. Jos tarvitset kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

 

Yhteispalvelupiste KELA
Kunnan yhteispalvelupiste palvelee mahdollisuuksien mukaan puhelinpalveluna p. 040 836 6879. Postitettavaksi jätettäviä lomakkeita voi jättää kunnanviraston edessä olevaan valkeaan postilaatikkoon, ja selvittää asiaa soittamalla. Lomakkeiden jakelu ym. muussa asiointia tarvitsevassa asiassa asiasta on sovittava puhelimitse. Kela ohjeistaa koronaviruksen takia asiakkaille asiointia palvelupisteen sijaan verkossa tai puhelimessa. https://kela.fi/korona

 

Vapaa-aikapalvelut
Kirjasto, omatoimikirjasto ja Talligalleria ovat suljettuna 18.3.-13.5. välisenä aikana. Palautusluukku ei ole käytössä. Eräpäivät uusitaan automaattisesti. Sulun takia aineiston laina-aikoja on jatkettu 70 vuorokaudella. Rutakko-verkkokirjastosta voi lainata e-aineistoja. https://rutakko.verkkokirjasto.fi/web/arena

 

Liikuntasali ja kuntosali ovat suljettuna 18.3.-13.5. välisenä aikana. Ulkoliikunta-alueita voi käyttää huomioiden vallitsevat ohjeistukset ja muistaen tarvittava etäisyys muihin liikkujiin. Kotitreenaukseen on mahdollista lainata liikuntavälineitä, tiedustele Kallelta. Liikuntapalvelut tulevat jakamaan sosiaalisessa mediassa vinkkejä kotitreeneihin. Ota yhteyttä kalle.tenhunen@keitele.fi, p. 040 489 4209.

 

Nuorisotilat ja kerhotilat ovat suljettuna 18.3.-13.5. välisenä aikana. Nuoriso-ohjaaja ja etsivä nuorisotyöntekijä on nuorten tavoitettavissa sosiaalisessa mediassa, etäyhteyksin sekä puhelimitse, viestein ja sähköpostitse.Yhteydenpidossa ja kokoontumisissa voidaan käyttää digitaalisia ja verkkonuorisotyön alustoja. Ota yhteyttä emmu.nousiainen@keitele.fi, p. 040 353 6870. 

 

Kansalaisopiston opetus ja muu kunnan vapaa-ajan harrasteryhmien toiminta on keskeytetty.

 

Kunnan kokoustilat (Kunnantoimisto, Metsätalo ja Lääkäritalo)
Tilat eivät ole käytössä. 

 

Tapahtumat (https://keitele.fi/tapahtumat)
Kunnan järjestämät tapahtumat/tilaisuudet on toistaiseksi peruttu. Testamenttihankkeeseen liittyvät ryhmätoiminnot on peruttu.

 

Ylijäämäruoan myyntiä jatketaan edelleen

Keiteleen kunnan ruokapalvelut myyvät tilanteen mukaan ylijäämäruokaa ResQClub -sovelluksen kautta. Voit ladata sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta.  

 

Eläinlääkintä ja maaseutupalvelut

Kunnaneläinlääkärit (https://www.tervo.fi/elainlaakinta)
Kunnaneläinlääkärit jatkavat toimintaansa toistaiseksi ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella, johon kuuluvat Tervo, Suonenjoki, Rautalampi, Vesanto, Pielavesi ja Keitele. Kiireettömien potilaiden hoito minimoidaan epidemia-aikana omistajien terveyden turvaamiseksi ja henkilökunnan turvaamiseksi tartunnoilta. 

 

Huom! Akuutin eläinlääkäri resurssipulan takia osa päivystyksistä tullaan hoitamaan niin, että yksi eläinlääkäri päivystää koko yhteistoimialueella (Sisä-Savo, Keitele ja Pielavesi). Tämä saattaa luonnollisesti viivyttää eläinlääkärin paikalle pääsyä ja pieneläinten omistajille pidempää kuljetusmatkaa vastaanotolle.

 

Tiedote kunnaneläinlääkäreiltä 16.3.2020

 

Maaseutupalvelut

Luoteis-Savon maaseutupalveluiden henkilöstö on siirtynyt etätöihin. Asiakaspalvelu tapahtuu ensisijaisesti puhelimitse, sähköpostilla tai Vipu-palvelun kautta. Henkilökohtainen käyntitarve arvioidaan tapauskohtaisesti puhelimen välityksellä. Toimipisteet ovat suljettuina. Ota yhteyttä hanna-maria.laukkanen@kiuruvesi.fi, p. 040 485 6678.

 

Lomituspalvelut

Lomitusjärjestelyissä soitot numeroon 044748 8488, palvelemme arkisin klo 9.00-15.00. Sydän-Savon lomituspalvelun hallinto tekee etätyötä Maaninkatalon ollessa suljettuna.

 

Palveluyhtiö Viisarit Oy

Päivystysnumerot ovat edelleen voimassa laitos- ja kiinteistöhuoltopalveluissa. Katso https://viisarit.fi/

Yhtiön johtoryhmä ja toimistopalvelut ovat siirtyneet etätöihin.

 

Jätehuolto
Ohjeita koronan huomioimiseen jätehuollossa löydät Ylä-Savon Jätehuolto Oy:n nettisivuilta osoitteessa:
https://www.ylasavonjatehuolto.fi/uutiset/koronan-huomiointi-jatehuollossa.html