Keiteleelle syntyy juhlavuoden yhteisötaideteos

Eskarit kädet savessa.jpg

6.4.2019 16:17

Keitele juhlistaa 140-vuotista taivaltaan yhteisötaideteoksella. Samassa veneessä -yhteisötaideteosprojektia toteuttaa kuvanveistäjä-yhteisötaiteilija Jaana Bombin. ”Teos syntyy yhteisön voimasta ja herkullisinta tässä taideprojektissa on, ettei lopputulosta tiedä vielä taiteilijakaan”, kertoo kuvanveistäjä-yhteisötaiteilija Jaana Bombin.

Keiteleen teoksen toiminnallinen ajatus on, että nuoremmat koululaiset luovat teokseen alkuidean, jota yläkoululaiset jalostavat edelleen. Teoksen muoto, materiaali ja koko syntyvät prosessin edetessä. Teoksessa on ajateltu yhdistettävän taide ja toiminnallisuus. Nilakan yhtenäiskoulun esikoululaiset ja ykkösluokkalaiset aloittivat jo yhteisötaideteoksen ideoinnin savesta muotoillen. Seuraavaksi luomaan pääsevät kahdeksasluokkalaiset ja myöhemmin keväällä muut oppilaat.

Kuntalaiset pääsevät mukaan yhdessä tekemiseen kesän aikana kaikille avoimessa työpajassa, jossa jo hahmottunutta teosta synnytetään edelleen, hallintosihteeri Eerika Korhonen-Pellikka Keiteleen kunnasta toteaa. Jaana Bombin on toteuttanut eri yhteisöjen kanssa lukuisia taideprojekteja, julkisia taideteoksia on luotu mm. Kinnulan, Kivijärven ja Viitasaaren koululaisten kanssa.

Yhteisötaideteos on osa Uudistuvat elinvoimataajamat -hanketta (1.11.2017-31.12.2019), jonka yhtenä tavoitteena on taajaman vetovoiman ja viihtyisyyden kehittäminen ja asukkaiden osallistaminen. Yhteisötaideteos/tilataide todettiin myös yhdeksi viihtyisyyttä lisääväksi tekijäksi Keiteleen kuntalaisille vuonna 2017 toteutetussa viihtyisyyskyselyssä. Keiteleen taajamaan jää pysyvä muisto juhlavuodesta ja yhteisöllisestä tekemisestä.