Kysteri tiedottaa: Ennakkotietoa influenssarokotuksista ja koronarokotukset jatkuvat Nilakan alueella

kysteri logo.pngKysteri logo

20.9.2022 9:45

Ennakkotietoa Nilakan alueen influenssarokotuksista

Nilakan alueella influenssarokotukset aloitetaan THL:n suosituksen mukaisesti marras-joulukuussa. Samalla kertaa voidaan antaa myös koronarokotteen tehosteannos varianttirokotteella 65v täyttäneille ja 18-64v lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Maksuttomaan influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja: raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, laitoshuollon asukkaat, varusmiespalveluksen aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset, vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon.

Tarkemmat tiedot influenssarokotuksista ja influenssarokotuksen piiriin kuuluvista henkilöistä voi katsoa THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote#kenelle

Tarkemmin rokotusajankohdista ilmoitetaan lähempänä rokotusajankohtaa.

 

Koronarokotukset

Koronarokotukset jatkuvat Nilakan kaikilla terveysasemilla ja noudatamme rokotuksissa THL:n ohjeistuksia.

Alle 60-vuotiaille perusterveille suositellaan 3 rokotetta, yli 60-vuotialle 4 rokotetta ja yli 65-vuotiaille lisäksi tehosterokotetta. 

 ”Tutkimustiedon mukaan perusterveillä työikäisillä aikuisilla vähintään kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti tai kolme rokoteannosta antavat suojan vakavaa tautia vastaan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi. Suoja pysyy tämän ajan lähes samalla tasolla kuin rokottamisen jälkeen. Yhdeksän kuukauden jälkeenkin suojaa on vielä merkittävästi.”

Neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan

  • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
  • 60 vuotta täyttäneille
  • 18–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin

Neljännen rokotteen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta koronasta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. 

Tehosteannosta varianttirokotteella suositellaan

Koronarokotteen tehosteannos ja influenssarokotus suositellaan annettavaksi samalla kertaa marras-joulukuussa:

  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille

Tehosteannoksen voi antaa,kun edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut kolme kuukautta.

Rokotusajan voit varata soittamalla oman alueesi hoitajalle tai sähköisesti OmaKysteristä https://sote.easiointi.fi/fi/web/kysteri-te

Kysteri Nilakan palvelualue